czwartek, 10 października 2013

Babka dyniowa

Październik zawsze płynie pod znakiem dyni ;)
Dziś wspaniale pachnąca zarówno podczas pieczenia jaki i przy chrupaniu babka z dżemem z dyni i cynamonem. Wypiek jest prosty i ekspresowy w wykonaniu, a przepis znalazłam kiedyś w sieci, zapisałam na karteczce którą niedawno znalazłam - to był odpowiedni dla niej moment ;)




SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 słoiczek dżemu z dyni 
  • 2 łyżeczki proszku
  • 3,/4 szklanki cukru (kolejnym razem dam pełną szklankę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml oleju
  • 150 ml maślanki
  • 2 jajka


WYKONANIE:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem, wylać masę do keksówki wyłożonej pergaminem i piec około 50 minut w 180`C z termoobiegiem (do suchego patyczka). Można babkę udekorować, a nie zdążyłam ;))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz