wtorek, 8 października 2013

Rogaliki orkiszowe

Przeglądając akcje Durszlaka natrafiłam na blog Z makudry i nie tylko na którym znalazłam przepis na wspaniałe rogaliki. Drożdżowe a zarazem kruche, lekkie, zdrowe i słodkie. Na prawdę polecam ten wypiek bo udowadnia on, że orkisz nadaje się również do słodkich drożdżowych wypieków.



SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg masła - stopić
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • Marmolada



WYKONANIE:

  1. Kruszymy drożdże i łączymy je z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia. 
  2. Do reszty składników wlewamy roztopione drożdże i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło.
  3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakiś czas. 
  4. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy partiami ciasto na okręgi z którego wycinamy trójkąty. Na podstawie trójkąta nakładamy nadzienie i zawijamy i wykręcamy boki do wewnątrz.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.

3 komentarze:

  1. Mnie mąka orkiszowa nie lubi, ale tutaj wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam nie lubi ;) Jest bardzo specyficzna ale można z niej wyczarować prawdziwe perełki smakowe!

      Usuń