Przeglądając akcje Durszlaka natrafiłam na blog Z makudry i nie tylko na którym znalazłam przepis na wspaniałe rogaliki. Drożdżowe a zarazem kruche, lekkie, zdrowe i słodkie. Na prawdę polecam ten wypiek bo udowadnia on, że orkisz nadaje się również do słodkich drożdżowych wypieków.
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dkg masła - stopić
- szczypta soli
- 2 jajka
- Marmolada
WYKONANIE:
- Kruszymy drożdże i łączymy je z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia.
- Do reszty składników wlewamy roztopione drożdże i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakiś czas.
- Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy partiami ciasto na okręgi z którego wycinamy trójkąty. Na podstawie trójkąta nakładamy nadzienie i zawijamy i wykręcamy boki do wewnątrz.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.
Mnie mąka orkiszowa nie lubi, ale tutaj wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńA tam nie lubi ;) Jest bardzo specyficzna ale można z niej wyczarować prawdziwe perełki smakowe!
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuń