poniedziałek, 30 września 2013

Cytrynowiec

To ciasto debiutowało już na starym blogu. Kwaskowate, lekkie, orzeźwiające i barrrrrrdzo mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa, delikatna cytrynowa pianka a całość przykryta herbatnikami z lukrem oczywiście - cytrynowym.


SKŁADNIKI:

  • 4 cytryny
  • 3 budynie cytrynowe (ewentualnie śmietankowe)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • herbatniki typu petitki
  • cukier puder



WYKONANIE:

  1. Upiec jasny biszkopt wg. własnego przepisu.
  2. Wycisnąć sok z 3 cytryn – wlać go miarki i uzupełnić wodą tak aby razem był 1 litr.
  3. Ugotować budynie na przygotowanej wcześniej wodzie cytrynowej z użyciem 1 szklanki cukru.
  4. Do ciepłego budyniu dodać 3/4 kostki masła i 2 żółtka – wymieszać energicznie i letnie wylać na biszkopt – wystudzić.
  5. Ubić śmietanę i połączyć ją z 1 tężejącą (przygotowaną w małej ilości wody) galaretką cytrynową. Wyłożyć na masę cytrynową.
  6. Ułożyć na śmietanie herbatniki.
  7. Polukrować herbatniki (sok z 1 cytryny utarty z odpowiednią ilością cukru pudru).


15 komentarzy:

  1. kumpel kiedyś wziął do pociągu, było przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, a wszystko co cytrynowe jest pyszne :)
    Przy okazji zapraszam na konkurs
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno szukałam tak dobrego przepisu,pozdrawiam:) http://ciastolinka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. nawet pies tego nie zjadł ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. hujowe , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może to ty jesteś ten h

      Usuń
  6. Już kilka razy robiłam ciasto z tego przepisu i jest REWELACYJNE! Dziękuję za genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest przepyszne! wszyscy wychwalali pod niebiosa :) dziękuje za przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    a na blaszce jakich wymiarów ma być przygotowane ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na typową blachę piecową proszę zrobić z 1,5 porcji.
      Powodzenia :)

      Usuń
  9. Ja nie dodaję żółta do masy budyniowej. Trzeba wypróbować. Ciasto jest pyszne ☺ u mnie jeszcze nikt go nie skrytykował. Ci co twierdzą że jest h... Pewnie zrobili coś źle i nie wyszło... Chociaż trudno je zepsuć bo jest bardzo łatwe do zrobienia ☺

    OdpowiedzUsuń