Niech Was nie zrazi połączenie słodkiej masy kajmakowej i słodkich bez, smak jest bardzo zrównoważony przez gorzki spód, niesłodką śmietanę i polewę. Ciasto jest lekkie jak mgiełka i znika bardzo szybko :)
Przepis: martexsweetdreams
SKŁADNIKI:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżkia mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
na masę:
- 1 puszka masy krówkowej
- 180 g masła
- 200 g bezików
na masę śmietanową:
- 500 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (30 x 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić.
- Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć. Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, podgrzać do roztopienia i przestudzić, połączyć z bitą śmietaną.
- Masę śmietanową wyłożyć na masę krówkową z bezami, wyrównać. Wierzch udekorować gorzką czekoladą.
Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna i zgadzam się z Tobą, wbrew pozorom nie aż tak słodka jak by się mogło wydawać, cieszę się, że wam również ciacho smakowało, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i jeszcze z Twoich przepisów skorzystam pewnie nie raz nie dwa ;)
UsuńCiasta nie robiłam bo nie przepadam za masa kremówką, ale słyszałam ze jest smaczne ;D
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńA czy wam tez masa krówkowa tez sie rozpływa?
OdpowiedzUsuńTaki jej urok, ja wielbiam rozpływającą się krówkę ;)
Usuń