piątek, 8 listopada 2013

Kostka alpejska

Niech Was nie zrazi połączenie słodkiej masy kajmakowej i słodkich bez, smak jest bardzo zrównoważony przez gorzki spód, niesłodką śmietanę i polewę. Ciasto jest lekkie jak mgiełka i znika bardzo szybko :)



SKŁADNIKI:

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżkia mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
na masę:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 180 g masła
  • 200 g bezików
na masę śmietanową:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (30 x 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić.
  2. Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć. Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, podgrzać do roztopienia i przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. 
  4. Masę śmietanową wyłożyć na masę krówkową z bezami, wyrównać. Wierzch udekorować gorzką czekoladą.

6 komentarzy:

  1. Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna i zgadzam się z Tobą, wbrew pozorom nie aż tak słodka jak by się mogło wydawać, cieszę się, że wam również ciacho smakowało, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne i jeszcze z Twoich przepisów skorzystam pewnie nie raz nie dwa ;)

      Usuń
  2. Ciasta nie robiłam bo nie przepadam za masa kremówką, ale słyszałam ze jest smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wam tez masa krówkowa tez sie rozpływa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki jej urok, ja wielbiam rozpływającą się krówkę ;)

      Usuń