Dziś bardzo znane ciasto KORA. Z przepisem wielokrotnie spotykałam się na Waszych blogach, w książkach i czasopismach jednak nigdy go nie jadłam. A szkoda bo naprawdę warto! Czuję, że to ciasto zagości u nas w domu na dłużej.
Kora jest smaczna, nie za słodka. Bakaliowe biszkopty przełożone są kremem budyniowym z brzoskwiniami co tworzy bardzo ciekawy smak. Poza tymi zaletami smakowymi ciasto prezentuje się przepięknie :)
Ostatecznie skorzystałam z przepisu: mozaikazycia.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 10 dkg orzechów - siekanych
- 10 dkg orzechów - zmielonych
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg kokosu
- 10 dkg cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 250 ml mleka
- 250 ml soku z brzoskwiń (jeżeli ilość soku z puszki jest niewystarczająca - uzupełnić wodą)
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
WYKONANIE:
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając białka. Dodać żółtka, dokładnie ubić całość. Do masy dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą wyłożyć do formy, piec w 180 stopniach przez 20 minut. Tak samo upiec drugą cześć ciasta.
Krem:
Budynie ugotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkami w mleku i soku z brzoskwiń. Masę wystudzić pod przykryciem, ale nie całkowicie a jedynie do stanu kiedy budyń stanie się letni.
Mikserem ubić masło na puch a następnie dodawać porcjami budyń. Następną łyżkę dodawać kiedy poprzednia dostanie dobrze wrobiona w masę.
Brzoskwinie odsączyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Dodać do kremu, całość wymieszać.
Przygotowany krem (3/4) rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim i wyłożyć pozostały krem
i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą.
i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą.
Słyszałam o tym cieście, ale nie miałam okazji spróbować.. Wyglada bardzo smacznie, więc może się skusze i upiekę? :)
OdpowiedzUsuńJa też długo go nie piekłam! Teraz mogę tylko polecać, zupełnie inny, ciekawy smak!
OdpowiedzUsuń