czwartek, 2 maja 2013

Ciasto z migdałami

Szybko, szybciej... 
Ciągle brakuje mi na wszystko czasu, niestety ostatnio również na pieczenie a co za tym idzie blogowanie ;( 
Dlatego dziś szybki wpis i błyskawiczne ciasto. Pyszne, maślane i wilgotne ciasto z polewą z płatkami migdałów.

W końcu naturalne światło do zdjęć 


SKŁADNIKI:
na ciasto:

  • 100 g masła - stopić i wystudzić
  • 3 jajka
  • 200 ml cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
  • 100 g płatków migdałowych
  • 75 g masła
  • 75 ml cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki


WYKONANIE:
  1. Jajka utrzeć z cukrami, dodać: masło, mąkę i proszek.
  2. Wylać ciasto do tortownicy (22 cm, wyłożyć papierem).
  3. Piec w 175`C przez 20 minut.
  4. Podczas pieczenia ciasta połączyć i rozpuścić wszystkie składniki na polewę.
  5. Polać ciasto i ponownie piec około 20 minut - do zezłocenia.

2 komentarze:

  1. Pomysł zapiekania polewy później jest genialny ^^ To musi być moocno migdałowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń