niedziela, 28 kwietnia 2013

niby FALE DUNAJU ;)

Witam wiosennie po bardzo długiej przerwie:)

"Fale Dunaju" to klasyka gatunku, dziś pokażę zmodyfikowany przepis na to popularne ciacho. Polecam ponieważ jest proste, niewymagające a pięknie prezentuje się na stole i jest niezwykle sycące.




CIASTO
6 jajek
300 g cukru
300 ml oleju
300 ml mleka
4 szklanki mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
drylowane wiśnie (wg uznania  - u mnie mały słoik)

Białka ubić, powoli dodawać cukier, żółtka, olej dalej ubijając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem - miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do drugiej części dodać kakao z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać kolejno:

jasne ciasto
ciemne ciasto
wiśnie

Piec 30 minut w temperaturze 180 `C na blaszce "sernikowej" wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu posmarować dżemem wiśniowym.


KREM BUDYNIOWY

0,65 litra mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru

Z podanych składników ugotować budyń. Dobrze wystudzić (ok 2-3 h). Zmiksować 250 g masła z przygotowanym budyniem (dodawać po łyżce).

SKŁADANIE CIASTA

ciasto
krem budyniowy
posypka/polewa/tarta czekolada



U nas wiosna na całego:



4 komentarze: