Witam wiosennie po bardzo długiej przerwie:)
"Fale Dunaju" to klasyka gatunku, dziś pokażę zmodyfikowany przepis na to popularne ciacho. Polecam ponieważ jest proste, niewymagające a pięknie prezentuje się na stole i jest niezwykle sycące.
CIASTO
• 6 jajek
• 300 g cukru
• 300 ml oleju
• 300 ml mleka
• 4 szklanki mąki
• 6 łyżeczek proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• drylowane wiśnie (wg uznania - u mnie mały słoik)
Białka ubić, powoli dodawać cukier, żółtka, olej dalej ubijając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem - miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do drugiej części dodać kakao z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać kolejno:
• ciemne ciasto
• wiśnie
Piec 30 minut w temperaturze 180 `C na blaszce "sernikowej" wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu posmarować dżemem wiśniowym.
KREM BUDYNIOWY
• 0,65 litra mleka
• 2 budynie waniliowe
• 5 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować budyń. Dobrze wystudzić (ok 2-3 h). Zmiksować 250 g masła z przygotowanym budyniem (dodawać po łyżce).
SKŁADANIE CIASTA
• ciasto
• krem budyniowy
• posypka/polewa/tarta czekolada
U nas wiosna na całego:
Uwielbiam to ciasto! A wieki go nie jadłam. ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić - palce lizać ;)
UsuńWyglada swietnie!!!!-pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki, tak też smakowało ;)
Usuń