sobota, 30 marca 2013

Ciasteczka jajeczka

Ciasteczka wykonywałam już rok temu i prezentowałam na starym blogu. 
Są proste i efektowne - idealne na Wielkanoc. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a dodatek dżemu z dyni sprawia, że nie są za słodkie. Polecam!
Chyba  nie znam osoby, która by im się oparła ;)



SKŁADNIKI:

  •     2 szklanki mąki
  •     15 dkg masła
  •     1 jajko
  •     1 1/2 łyżki śmietany 12%
  •     otarta skórka z 1 cytryny
  •     1/2 szklanki cukru pudru
  •     do przełożenia: dżem - kolor pomarańczowy
  •     cukier puder do posypania
WYKONANIE:
  1. Składniki na ciasto zagnieść razem. Rozwałkować na około 3 mm. Foremką powycinać „jajeczka” i piec na blaszce wyłożonej papierem około 10 minut. (W połowie ciasteczek wyciąć w środku małe kółeczko).
  2. Ciasteczka przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem. 



2 komentarze: