Wielkanocy wypiekowy szał trwa...
Dziś przepis na drożdżówki przypominające jajko sadzone ;)
Są bardzo proste w przygotowaniu: drożdżowe ciasto, serek, dżem - koniec. Niewyszukane to połączenie, a efekt i smak zachwycający domowników i świątecznych gości.
Dodatkowo unoszący się w domu zapach drożdżowego ciasta, rozgrzewa nas w chłodne wiosenne dni.
Osobiście mam już dość, wiatru, mżawek, mrozu, grubych ubrań i czapek - staram się na każdym kroku wypatrywać wiosny!
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
na "farsz":
- 500 g serka śmietankowego homogenizowanego
- dżem z dyni lub inny (kolor pomarańczowy)
WYKONANIE
- Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym.
- Masło stopić.
- Przygotować zaczyn drożdżowy: do letniego mleka wsypujemy trochę cukru z odmierzonej porcji, pokruszone drożdże i trochę mąki – wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
- Jak wyrośnie dodać jajko i żółtka – zamieszać i wlać do przygotowanej mąki. Wyrabiać i dodać stopione masło.
- Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Na blachy wyłożone papierem do pieczenia układać wymodelowane w rękach owale w dołkiem w środku. Odstawić na 10 minut.
- Do zagłębienia nałożyć serek i kleks dżemu.
- Piec około 15-20 minut w 160`C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz