piątek, 29 marca 2013

Drożdżówki "jajka sadzone"


Wielkanocy wypiekowy szał trwa... 
Dziś przepis na drożdżówki przypominające jajko sadzone ;)

Są bardzo proste w przygotowaniu: drożdżowe ciasto, serek, dżem - koniec. Niewyszukane to połączenie, a efekt i smak zachwycający domowników i świątecznych gości. 
Dodatkowo unoszący się w domu zapach drożdżowego ciasta, rozgrzewa nas w chłodne wiosenne dni.
Osobiście mam już dość, wiatru, mżawek, mrozu, grubych ubrań i czapek - staram się na każdym kroku wypatrywać wiosny!




SKŁADNIKI
na ciasto:

  •     3 szklanki mąki
  •     3/4 szklanki mleka
  •     5 dkg drożdży
  •     1 jajko
  •     2 żółtka
  •     3/4 szklanki cukru
  •     1/4 kostki masła
  •     1 łyżka cukru waniliowego

na "farsz":

  • 500 g serka śmietankowego homogenizowanego
  • dżem z dyni lub inny (kolor pomarańczowy)

   
WYKONANIE

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym.
  2. Masło stopić.
  3. Przygotować zaczyn drożdżowy: do letniego mleka wsypujemy trochę cukru z odmierzonej porcji, pokruszone drożdże i trochę mąki – wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Jak wyrośnie dodać jajko i żółtka – zamieszać i wlać do przygotowanej mąki. Wyrabiać i dodać stopione masło.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia układać wymodelowane w rękach owale w dołkiem w środku. Odstawić na 10 minut.
  7. Do zagłębienia nałożyć serek i kleks dżemu.
  8. Piec około 15-20 minut w 160`C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz