czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocne baranki

Witam Was  przed świątecznie i pytam gdzie "wiosny czar" ???
Dziś dzielę się przepisem na wypiek mojej siostry. J zainspirowana portalem www.mojegotowanie.pl postanowiła pobawić się w lepienie uroczych baranków.
Ciasteczka są bardzo kruche i tak samo dobrze smakują jak wyglądają :)



SKŁADNIKI:

  •     250 g mąki pszennej
  •     130 g cukru pudru
  •     125 g masła 
  •     1 jajko
  •     cukier waniliowy
  •     kakao
WYKONANIE CIASTA:
Przesianą mąkę wsypujemy do naczynia, w którym zmieszczą się również inne składniki. Dodajemy posiekane masło - rozcieramy palcami, aż powstaną grudki, wtedy dodajemy jajko oraz cukry. Wyrabiamy ciasto, aż połączą się składniki, (możemy również masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao i stworzyć dwukolorowe baranki) następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum godzinka). 

Ciasto wałkujemy na kilka mm (3-4 mm), wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 st. ok. 10-15 minut.



WYKONANIE BARANKA:
  • podstawa zrobiona foremką w kształcie kwiatka, 
  • pyszczek fragmentem foremki o kształcie serca,
  • rogi powstały z ruloników ciasta,
  • przed nałożeniem kolejnych części ciasteczka, ciasto lepiej zwilżyć pędzelkiem zamoczonym w wodzie,
  • oczka zróbcie na końcu za pomocą wykałaczki.




2 komentarze:

  1. słodziutkie....:) wesołego Alleluja!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kreatywne, zapraszam do dodawania przepisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń