poniedziałek, 10 grudnia 2012

Babka drożdżowa z rodzynkami


Grrr... gdy na dworze strasznie zimno, miło rozgrzać się gorącym mleczkiem z babką. Wyszła naprawdę pyszna, mięciutka, wilgotna, słodka i puszysta. Doskonale nadaje się na poobiedni deser, jak również na zimowe śniadanie.



SKŁADNIKI
50 dkg mąki
15 dkg masła
15 dkg cukru
1 jajko
5 żółtek
5 dkg drożdży
¾ szklanki mleka
10 dkg rodzynek (namoczonych w rumie)

WYKONANIE:


  1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
  2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego żółtka i 1 jajko - wymieszać.
  3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z rodzynkami - zamieszać.
  4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec do "suchego patyczka" w temperaturze około 170`C z termoobiegiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz