Grrr... gdy na dworze strasznie zimno, miło rozgrzać się gorącym mleczkiem z babką. Wyszła naprawdę pyszna, mięciutka, wilgotna, słodka i puszysta. Doskonale nadaje się na poobiedni deser, jak również na zimowe śniadanie.
SKŁADNIKI
• 50 dkg mąki
• 15 dkg masła
• 15 dkg cukru
• 1 jajko
• 5 żółtek
• 5 dkg drożdży
• ¾ szklanki mleka
• 10 dkg rodzynek (namoczonych w rumie)
WYKONANIE:
- Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
- Gdy zaczyn urośnie dodać do niego żółtka i 1 jajko - wymieszać.
- Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z rodzynkami - zamieszać.
- Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- Piec do "suchego patyczka" w temperaturze około 170`C z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz