Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.
SKŁADNIKI:- 6 jabłek
 - 3 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 cytryna
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
 - szczypta soli
 - 17 dkg mąki
 - 110 ml mleka
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
WYKONANIE:
- Tortownicę o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC.
 - Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
 - Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
 - Mąkę przesiać wraz z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
 - Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
 - Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz