Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.
SKŁADNIKI:- 6 jabłek
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 17 dkg mąki
- 110 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Tortownicę o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC.
- Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Mąkę przesiać wraz z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
- Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz