środa, 9 grudnia 2015

Szarlotka Kingi Paruzel

Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.


SKŁADNIKI:
  • 6 jabłek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 17 dkg mąki 
  • 110 ml mleka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
  1. Tortownicę o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC.
  2. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz