Zwykłe, proste, jesienne, domowe ciasto pachnące masłem i cynamonem. Nie mam nic lepszego na chłody.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 kg startych i odciśniętych jabłek
- ewentualnie 1-2 łyżeczki zmielonego cynamonu
WYKONANIE:
- Jabłka obrać, zetrzeć, ewentualnie posłodzić i zostawić na chwilę aby puściły sok.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.
- Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.
- Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy, na nie odciśnięte i ewentualnie wymieszane z cynamonem jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Piec w piekarniku w temp. ok. 180`C 30 minut.
A na jaką blaszkę są to proporcje ? :)
OdpowiedzUsuńNa standardową blaszkę sernikową.
UsuńNa standardową blaszkę sernikową.
Usuń