czwartek, 17 grudnia 2015

Szarlotka Anastazji

Zwykłe, proste, jesienne, domowe ciasto pachnące masłem i cynamonem. Nie mam nic lepszego na chłody.

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 kg startych i odciśniętych jabłek
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki zmielonego cynamonu

WYKONANIE:

  1. Jabłka obrać, zetrzeć, ewentualnie posłodzić i zostawić na chwilę aby puściły sok.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.
  3. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy, na nie odciśnięte i  ewentualnie wymieszane z cynamonem jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  5. Piec w piekarniku w temp.  ok. 180`C 30 minut.


3 komentarze: