środa, 11 listopada 2015

Szyszkowiec

Przepis pochodzi z bloga poezja-smakow. Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste, nieprzesłodzone.

SKŁADNIKI
Blaszka około 27 x 38 cm
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Góra:


  • 100 g ryżu preparowanego
  • 1 litr kremówki 
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki wody
  • puszka  około 500 g masy kajmakowej
  • tabliczka białej czekolady 100 g
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia masy - według uznania


WYKONANIE:

Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Ciągle ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie jedno po drugim - żółtka, następnie stopniowo mąkę. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Kiedy ładnie się zarumieni i zacznie odchodzić od brzegów, wyjąć z piekarnika. Wstawić do piekarnika, pozwolić mu stopniowo stygnąć przy uchylonych drzwiczkach.

Na chłodny biszkopt wyłożyć dwie kopiaste łyżki masy kajmakowej, równo pokryć wierzch.

Przygotować żelatynę, 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wody.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder według uznania, pozostałą część masy kajmakowej oraz łyżkę kakao. Dobrze połączyć. Następnie dodać ryż preparowany, jednak odłożyć garść lub dwie na udekorowanie wierzchu. Zmiksować, małym strumieniem stale miksując dodać tężejącą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt.

Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia, około 2 łyżki. Podgrzewać, stale mieszając rozpuścić. Masą czekoladową polać wierzch. 

Ciasto wstawić do lodówki. 

2 komentarze: