Słodka przekąska na zimowe dni, dodatek do najróżniejszych deserów i ciast. Dżem w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem pomarańczy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
- 300 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 żelfix
WYKONANIE:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do
większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej
na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość
drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez
pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki
(jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).
Słoiki wyparzyć, przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz