piątek, 20 listopada 2015

Dżem dyniowy z pomarańczą

Słodka przekąska na zimowe dni, dodatek do najróżniejszych deserów i ciast. Dżem w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem pomarańczy.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 żelfix

WYKONANIE:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).
Słoiki wyparzyć, przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz