Słodka przekąska na zimowe dni, dodatek do najróżniejszych deserów i ciast. Dżem w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem pomarańczy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
 - 300 g cukru
 - 2 pomarańcze
 - 1 cytryna
 - 1 żelfix
 
WYKONANIE:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do 
większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej
 na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość 
drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez 
pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki 
(jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).
Słoiki wyparzyć, przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz