Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ciasta łatwe. Wyszło takie jak lubię, sypki spód, który jednak dobrze się kroił i nie rozsypywał przy braniu do ręki.
SKŁADNIKI: blaszka 20x32 cm
- 600 g mąki
- 250 g masła
- 3 jajka + 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g borówki amerykańskiej
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 opakowanie kisielu
- 200 g cukru
WYKONANIE:
- Z mąki, masła, 3 żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz śmietany zagnieść ciasto i podzielić je w porcji 2:1. Większą część ciasta wyłożyć na dno i boki blaszki wyłożonej pergaminem - posmarować ciasto 1 rozkłóconym białkiem.
- Na ciasto wyłożyć umyte i osuszone borówki. Pozostałe białka ubić na pianę dodając kisiel. Wyłożyć na owoce.
- Resztę ciasta wyłożyć na pianę. Zrobić dziurki widelcem. Piec w temp. 180`C około 35 - 40 minut.
Ostatnio robiłam podobne z gruszkami. Pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/