sobota, 5 września 2015

Kruche ciasto z borówkami

Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ciasta łatwe.  Wyszło takie jak lubię, sypki spód, który jednak dobrze się kroił i nie rozsypywał przy braniu do ręki.


SKŁADNIKI: blaszka 20x32 cm
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 jajka + 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 opakowanie kisielu
  • 200 g cukru




WYKONANIE:
  1. Z mąki, masła, 3 żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz śmietany zagnieść ciasto i podzielić je w porcji 2:1. Większą część ciasta wyłożyć na dno i boki blaszki wyłożonej pergaminem - posmarować ciasto 1 rozkłóconym białkiem.
  2. Na ciasto wyłożyć umyte i osuszone borówki. Pozostałe białka ubić na pianę dodając kisiel. Wyłożyć na owoce.
  3. Resztę ciasta wyłożyć na pianę. Zrobić dziurki widelcem. Piec w temp. 180`C około 35 - 40 minut.

1 komentarz:

  1. Ostatnio robiłam podobne z gruszkami. Pycha!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń