Smak cynamonu jest subtelny, nie za mocny, a sernik nie należy do zbitych, ma delikatną strukturę.
SKŁADNIKI
na spód:
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 40 g masła + do wysmarowania tortownicy
na masę:
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 500 g twarogu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- Dno tortownicy (19 cm średnicy) wysmarować masłem i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z mąki, cukru pudru, proszku, żółtka i masła zagnieść ciasto i wylepić nim dno tortownicy.
- Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, mielony twaróg. Masę połączyć z mąką i cukrem waniliowym.
- Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć 1/3 masy do tortownicy, posypać łyżeczką cynamonu, nałożyć połowę pozostałej masy, posypać cynamonem i przykryć resztą masy. Wierzch oprószyć resztą cynamonu.
- Piec około 50 minut w 150`C. Studzić w piekarniku.
wszystko co cynamonowe jest w moim serduszku <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
http://rategazelle.blogspot.com/
Mam słabość do serników, a cynamonowy to w dodatku musi roztaczać przepiękny zapach.
OdpowiedzUsuń