piątek, 2 października 2015

Sernik cynamonowy

Smak cynamonu jest subtelny, nie za mocny, a sernik nie należy do zbitych, ma delikatną strukturę.


SKŁADNIKI
na spód:

  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 40 g masła + do wysmarowania tortownicy
na masę:
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 500 g twarogu
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cynamonu


WYKONANIE:
  1. Dno tortownicy (19 cm średnicy) wysmarować masłem i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z mąki, cukru pudru, proszku, żółtka i masła zagnieść ciasto i wylepić nim dno tortownicy.
  3. Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, mielony twaróg. Masę połączyć z mąką i cukrem waniliowym.
  4. Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć 1/3 masy do tortownicy, posypać łyżeczką cynamonu, nałożyć połowę pozostałej masy, posypać cynamonem i przykryć resztą masy. Wierzch oprószyć resztą cynamonu.
  6. Piec około 50 minut w 150`C. Studzić w piekarniku. 


2 komentarze:

  1. wszystko co cynamonowe jest w moim serduszku <3
    Zapraszam do mnie :)
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do serników, a cynamonowy to w dodatku musi roztaczać przepiękny zapach.

    OdpowiedzUsuń