Ciasto jest bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, jak babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką.
na blachę 26 cm x 36 cm
- 450 g mąki
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
- 225 g cukru
- szczypta soli
- 225 g masła
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 240 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
śliwki
WYKONANIE:
- Wykonać kruszonkę: do mąki i cukru dodać zimne posiekane masło. Całość zagnieść i włożyć do lodówki.
- Połączyć mąki dodać sól, proszek - wymieszać i odstawić.
- Masło utrzeć z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, potem naprzemiennie mleko i suche składniki.
- Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górę wyłożyć pokrojone na połówki śliwki - skórką do dołu.
- Posypać całość kruszonką.
- Piec około 40 minut w 180`C.
Ciasta z owocami i kruszonką są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMMM uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń