Ciasto jest bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, jak babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. 
na blachę 26 cm x 36 cm
- 450 g mąki
 - 150 g mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
 - 225 g cukru
 - szczypta soli
 - 225 g masła
 - 5 jajek
 - cukier waniliowy
 - 3/4 szklanki mleka
 
- 240 g mąki
 - 150 g cukru
 - 150 g masła
 
śliwki
WYKONANIE:
- Wykonać kruszonkę: do mąki i cukru dodać zimne posiekane masło. Całość zagnieść i włożyć do lodówki.
 - Połączyć mąki dodać sól, proszek - wymieszać i odstawić.
 - Masło utrzeć z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, potem naprzemiennie mleko i suche składniki.
 - Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Na górę wyłożyć pokrojone na połówki śliwki - skórką do dołu.
 - Posypać całość kruszonką.
 - Piec około 40 minut w 180`C.
 
Ciasta z owocami i kruszonką są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMMM uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń