wtorek, 11 sierpnia 2015

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jest bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, jak babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. 


SKŁADNIKI
na blachę 26 cm x 36 cm

  • 450 g mąki 
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
na kruszonkę:

  • 240 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
śliwki



WYKONANIE:
  1. Wykonać kruszonkę: do mąki i cukru dodać zimne posiekane masło. Całość zagnieść i włożyć do lodówki.
  2. Połączyć mąki dodać sól, proszek - wymieszać i odstawić.
  3. Masło utrzeć z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, potem naprzemiennie mleko i suche składniki.
  4. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na górę wyłożyć pokrojone na połówki śliwki - skórką do dołu.
  6. Posypać całość kruszonką.
  7. Piec około 40 minut w 180`C.

2 komentarze: