piątek, 19 grudnia 2014

Piegusek z kremem maślano-serowym

Przesmaczne ciasto nakrapiane czekoladą. 
Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.



SKŁADNIKI:
Biszkopt (upiec 2 sztuki):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada deserowa (gorzka)

Masa

  • 250 gram masła
  • 200 gram serka waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czekolada do polania ciasta


WYKONANIE:

  1. Biszkopt. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (24x28) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w 170`C.
  2. Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce serka homogenizowanego i ucierać.
  3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Polać polewą czekoladową.

2 komentarze: