środa, 17 grudnia 2014

Kruidnoten - szybkie holenderskie pierniczki

Są cudowne! Zakochałam się w nich gdy tylko zobaczyłam je na jednym z blogów! Przygotowanie ciasta zajmuje maksymalnie 5 minut. Formowanie kuleczek nie wiele więcej - mają w sobie coś szczególnego ;) Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Mogą twardnieć, dlatego przechowujemy je szczelnie zamknięte. 




SKŁADNIKI:
  • 115 g mąki tortowej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki kakao
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka 

WYKONANIE:
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
  2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.Szybko wyrabiamy.
  3. Blachę wykładamy pergaminem. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego.
  4. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości. Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
  5. Studzimy i przechowujemy szczelnie przykryte.  


2 komentarze: