sobota, 22 marca 2014

Usta Adama

Murzynkowy spód z zatopionymi biszkoptami przełożonymi marmoladą, które w przekroju przypominają usta. Góra obłożona kremem budyniowym i polana czekoladą. Ciasto wygląda zaskakująco i najlepsze jest na 2 - 3 dzień po zrobieniu - wtedy nie jest suche.


SKŁADNIKI:
30 dag okrągłych biszkoptów
Powidła śliwkowe
Na ciasto:
1 margaryna
½ szkl cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
5 jaj
1,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku
Na krem:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła

WYKONANIE:
Biszkopciki posmarować powidłami i złączyć z drugim- tak aby powstała „kulka”. Gotowe kulki wyłożyć na blaszce. Margarynę, cukier, kakao, wodę gotujemy 5 min. Studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i ubite białka- mieszamy. Masę wylewamy do formy na biszkopty i pieczemy w 180`C około 35 min. Budyń gotujemy z cukrem w ½ litra mleka. Dobrze studzimy!!! Do miękkiego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu nieprzerwalnie mieszając. Krem budyniowy wykładamy na ciasto. Polewamy polewą czekoladową.


15 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciasto, bardzo pomysłowe. Musi być pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, bardzo lubię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również lubimy je robić i jeść ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. jadłam to ciasto niedawno, wygląda bardzo ładnie i świetnie smakuje, muszę i sama takie przyrządzić

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wymiary miała forma? Musze je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      przepis na standardowa blaszkę sernikową czyli około 38 cm x 24 cm.
      Życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  6. Bardzo fajnie wygląda to ciasto w przekroju :D Mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam... Zoltka dodajemy w formie ubitej ?

    OdpowiedzUsuń