Murzynkowy spód z zatopionymi biszkoptami przełożonymi marmoladą, które w przekroju przypominają usta. Góra obłożona kremem budyniowym i polana czekoladą. Ciasto wygląda zaskakująco i najlepsze jest na 2 - 3 dzień po zrobieniu - wtedy nie jest suche.
• 30 dag okrągłych biszkoptów
• Powidła śliwkowe
Na ciasto:
• 1 margaryna
• ½ szkl cukru
• 3 łyżki kakao
• 5 łyżek wody
• 5 jaj
• 1,5 szkl mąki
• 3 łyżeczki proszku
Na krem:
• 2 budynie śmietankowe
• ½ litra mleka
• 6 łyżek cukru
• 1 kostka masła
WYKONANIE:
Biszkopciki posmarować powidłami i złączyć z drugim- tak aby powstała „kulka”. Gotowe kulki wyłożyć na blaszce. Margarynę, cukier, kakao, wodę gotujemy 5 min. Studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i ubite białka- mieszamy. Masę wylewamy do formy na biszkopty i pieczemy w 180`C około 35 min. Budyń gotujemy z cukrem w ½ litra mleka. Dobrze studzimy!!! Do miękkiego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu nieprzerwalnie mieszając. Krem budyniowy wykładamy na ciasto. Polewamy polewą czekoladową.
Bardzo ładnie się prezentuje. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto, bardzo pomysłowe. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jest pyszne, polecam serdecznie :)
Usuńwygląda świetnie, bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMy również lubimy je robić i jeść ;)
UsuńPozdrawiam
jadłam to ciasto niedawno, wygląda bardzo ładnie i świetnie smakuje, muszę i sama takie przyrządzić
OdpowiedzUsuńNa prawdę polecam :)
UsuńJakie wymiary miała forma? Musze je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńprzepis na standardowa blaszkę sernikową czyli około 38 cm x 24 cm.
Życzę udanych wypieków :)
Bardzo fajnie wygląda to ciasto w przekroju :D Mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Uwielbiam Twojego bloga!!!
UsuńWitam... Zoltka dodajemy w formie ubitej ?
OdpowiedzUsuńNie, życzę powodzenia
UsuńJaki wymiar formy?
OdpowiedzUsuńJuż widzę jaka forma
OdpowiedzUsuń