Modyfikując przepis Śladami Słodkiej Babeczki powstały rogaliczki nadziane irysami. Są pyszne, takie domowe,
z dodatkiem maślanki która dodaje wilgoci nie ujmując przy tym wilgotności wnętrzu. Ich fenomenem jest uniwersalność w smaku - możemy je również nadziać farszem pikantnym, powstanie wtedy wytrawna przystawka.
z dodatkiem maślanki która dodaje wilgoci nie ujmując przy tym wilgotności wnętrzu. Ich fenomenem jest uniwersalność w smaku - możemy je również nadziać farszem pikantnym, powstanie wtedy wytrawna przystawka.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 15 g drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml maślanki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików
- irysy
WYKONANIE:
- Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Wyrobić ciasto i rozwałkować na okręgi i podzielić na trójkąty.
- Na podstawie trójkąta kłaść "farsz" zwijać, formując rogaliki.
- Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na 30 minut.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180`C, do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz