wtorek, 26 listopada 2013

Rogaliki na maślance

Modyfikując przepis Śladami Słodkiej Babeczki powstały rogaliczki nadziane irysami. Są pyszne, takie domowe,
z dodatkiem maślanki która dodaje wilgoci nie ujmując przy tym wilgotności wnętrzu. Ich fenomenem jest uniwersalność w smaku - możemy je również nadziać farszem pikantnym, powstanie wtedy wytrawna przystawka.



SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików
  • irysy



WYKONANIE:
  1. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. 
  2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. 
  3. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
  4. Wyrobić ciasto i rozwałkować na okręgi i podzielić na trójkąty. 
  5. Na podstawie trójkąta kłaść "farsz" zwijać, formując rogaliki. 
  6. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na 30 minut.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180`C, do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz