poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dżem truskawkowy

Najlepsze "dżemory" ? oczywiście to te domowe...
Pyszny, słodziutki, kremowy i truskawkowy. Jeden z moich ulubionych. Doskonały do wypieków, kanapek, naleśników jak również solo!  A Wy szykujecie zapasy na zimę czy wolicie sklepowe gotowce?



SKŁADNIKI:
  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 żelfix 2:1 Dr. Oetker


WYKONANIE:
  1. Kilogram umytych owoców rozdrobnić.
  2. Owoce wymieszać z żelfixem i zagotować - nieprzerwanie mieszając.
  3. Dodać cukier i ponownie zagotować 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
  4. Gorący dżem nałożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.
  5. Słoiki ułożyć do góry dnem.




3 komentarze:

  1. Dodajesz sok z cytryny zeby dzem byl bardziej czerwony czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję :)
      Skład jest taki jak napisałam.
      Życzę udanych przetworów.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje:-) pozdrawiam:-)

      Usuń