Najlepsze "dżemory" ? oczywiście to te domowe...
Pyszny, słodziutki, kremowy i truskawkowy. Jeden z moich ulubionych. Doskonały do wypieków, kanapek, naleśników jak również solo! A Wy szykujecie zapasy na zimę czy wolicie sklepowe gotowce?
SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1 żelfix 2:1 Dr. Oetker
WYKONANIE:
- Kilogram umytych owoców rozdrobnić.
- Owoce wymieszać z żelfixem i zagotować - nieprzerwanie mieszając.
- Dodać cukier i ponownie zagotować 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
- Gorący dżem nałożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.
- Słoiki ułożyć do góry dnem.
Dodajesz sok z cytryny zeby dzem byl bardziej czerwony czy raczej nie?
OdpowiedzUsuńNie dodaję :)
UsuńSkład jest taki jak napisałam.
Życzę udanych przetworów.
Bardzo dziekuje:-) pozdrawiam:-)
Usuń