Z cyklu "zapomniane przepisy z dawnych lat" dziś zdradzę Wam przepis mojej babci na prawdziwe eki czyli kruche ciasto z dżemem. Do popołudniowej kawy idealne!
Ciasto (Zagnieść i zapiec):
• 40 dkg mąki
• 20 dkg cukru
• 20 dkg margaryny
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku
Kokos:
• 40 dkg kokosu
• 1 ½ szkl cukru
• 1 kostka masła
• 5 łyżek mleka
• 3-4 jajka
• 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
• dżem z dyni
WYKONANIE:
Mleko i masło rozpuścić, wsypać cukry, po wymieszaniu wsypać kokos i wbijać po 1 jajku. Ciasto posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć kokos i jeszcze raz zapiec.
Nigdy się z taką nazwą i takim ciastem nie spotkałam. :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie mam pojęcia dlaczego taka nazwa! Domyślam się że od rogu (niem. Ecke) bo jesteśmy ze śląska.
UsuńDo kawki idealne. Ale dla mnie również nowość, nie spotkałam się z takim ciachem wcześniej.
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuńnajpierw myślałam to ciasteczka pomarańczowo-orzechowo, na które mam przepis:) ale jako ciacho też fajne:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRównież z takim ciastem nie spotkałam się wcześniej, ale jak babciny przepis to na pewno super smaczny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bologa na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalezłam danych kontaktowych :)
Dzięki za zaproszenie, dodałam blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Usuń