wtorek, 5 marca 2013

"Eki"


Z cyklu "zapomniane przepisy z dawnych lat" dziś zdradzę Wam przepis mojej babci na prawdziwe eki czyli kruche ciasto z dżemem. Do popołudniowej kawy idealne! 


SKŁADNIKI:

Ciasto (Zagnieść i zapiec):
40 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
3 jajka
5 łyżek śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku

Kokos:
40 dkg kokosu
1 ½ szkl cukru
1 kostka masła
5 łyżek mleka
3-4 jajka
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
dżem z dyni


WYKONANIE:

Mleko i masło rozpuścić, wsypać cukry, po wymieszaniu wsypać kokos i wbijać po 1 jajku. Ciasto posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć kokos i jeszcze raz zapiec.


8 komentarzy:

  1. Nigdy się z taką nazwą i takim ciastem nie spotkałam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie mam pojęcia dlaczego taka nazwa! Domyślam się że od rogu (niem. Ecke) bo jesteśmy ze śląska.

      Usuń
  2. Do kawki idealne. Ale dla mnie również nowość, nie spotkałam się z takim ciachem wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. najpierw myślałam to ciasteczka pomarańczowo-orzechowo, na które mam przepis:) ale jako ciacho też fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również z takim ciastem nie spotkałam się wcześniej, ale jak babciny przepis to na pewno super smaczny ;)
    Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bologa na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalezłam danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, dodałam blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

      Usuń