czwartek, 31 stycznia 2013

Kokosanki II

Oczywiście znów zostało białek...
Polecam Wam pyszne kokosanki, dla mnie są dużo smaczniejsze niż te z pierwszego przepisu. Delikatne, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem.



SKŁADNIKI:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • kilka kropel soku z cytryny



WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać cukier. Wsypać wiórki kokosowe, wlać sok z cytryny i wymieszać. Można odstawić na parę minut aby masa zgęstniała. Formować ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 15 minut w temperaturze  150`C z termoobiegiem




5 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam domowych kokosanek, a wyglądają pysznie, dobry pomysł na wykorzystanie białek np. po paczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny sposób ;) a w karnawale białek nabywa całe mnóstwo to fakt!
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Skusiłam się i zrobiłam. Wyszły super, rodzina pochłonęła wszystkie. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń