sobota, 26 stycznia 2013

Beza z mascarpone

Ciasto powstało bardzo spontanicznie bez jakiegokolwiek przepisu.
Była sobie wielka beza którą upiekła mama żeby przetworzyć białka. Chcieliśmy zrobić do niej krem kawowy ale było by banalnie jak zwykle... Przeglądając Wasze blogi już dawno zwróciłam uwagę na kremy z serkiem mascarpone i teraz nadeszła świetna okazja by taki krem przetestować. Powiem jedno REWELACJA !!!




SKŁADNIKI:
  • beza z 8 białek upieczona wg. ulubionego przepisu na dużej blaszce
  • 500 gram serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1/3 cytryny
WYKONANIE:
  1. Wykonujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem poczym dodajemy na przemian serek i sok z cytryny dalej miksując (na małych obrotach).
  2. Pół bezy smarujemy kremem i przykrywamy druga częścią.
  3. Przechowujemy w lodówce ponieważ schłodzone najlepiej smakuje.

10 komentarzy:

  1. Pycha, pycha!! Ohh gdybym tylko miala dobry piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Lucynko
    Świetny pomysł na krem do bezy. Zrobię na pewno.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Sąsiadka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      krem jest naprawdę rewelacyjny, to nasze odkrycie. Już myślimy nad jego kolejnym zastosowaniem.
      Pozdrawiam ciepło. L

      Usuń
    2. Witam,

      proszę napisać jak zrobić dobrą beze...
      pozdr. iza milke

      Usuń
    3. Postaram się wszystko dokładnie spisać i odpowiem recepturą "lada dzień"
      Również pozdrawiam.

      Usuń
  3. Odkrycie super,nic tylko cukiernie otwierać:),wygląda pysznie:)D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry jest biszkopt z masą mascarpone i galaretką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł postaram się zrealizować.
      Pozdrawiam L.

      Usuń
  5. Taki krem od lat robie do tiramisu wiec to zadne odkrycie, ale dobry pomysl zeby go wykorzystac do bezy, wlasnie szukalam czegos innego niz ten oklepany kawowy, czekoladowy czy waniliowy itp.

    OdpowiedzUsuń