Swego czasu sztandarowe ciasto świąteczne w naszym domu ("bo się długo trzyma"). W tym roku odstąpiliśmy od tradycji na parę dni i przywitaliśmy nim Nowy 2013 Rok! Nasz bakaliowiec to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców.
Zagnieść:
• 40 dkg mąki
• 1 margaryna
• 4 żółtka
• 10 dkg cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
i podzielić na dwie części.
Jedną połówkę również podzielić na pół i do jednej dodać kakao – włożyć do lodówki. Pierwszą połówkę wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem), posmarować ¾ słoika dżemu (agrest, morela), a ¼ dżemu dodać do pokrojonych bakalii:
• 15-20 dkg suszonych śliwek
• 20 dkg moreli
• 10 dkg kokosu
• 15 dkg orzechów
Na posmarowane ciasto wyłożyć bakalie, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, wyłożyć ubite 4 białka z 1 szklanką cukru, zetrzeć białą część ciasta.
Piec w 180`C ok. 45 minut.
pyszny, domowy pleśniak, tyle że odrobinkę inaczej:-)
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie tak jak piszę "to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców".
UsuńPozdrawiam