czwartek, 3 stycznia 2013

Ciasto z bakaliami

Swego czasu sztandarowe ciasto świąteczne w naszym domu ("bo się długo trzyma"). W tym roku odstąpiliśmy od tradycji na parę dni i przywitaliśmy nim Nowy 2013 Rok! Nasz bakaliowiec to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców.



Zagnieść:

40 dkg mąki
1 margaryna
4 żółtka
10 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

i podzielić na dwie części. 
Jedną połówkę również podzielić na pół i do jednej dodać kakao – włożyć do lodówki. Pierwszą połówkę wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem), posmarować ¾ słoika dżemu (agrest, morela), a ¼ dżemu dodać do pokrojonych bakalii:

15-20 dkg suszonych śliwek
20 dkg moreli
10 dkg kokosu
15 dkg orzechów

Na posmarowane ciasto wyłożyć bakalie, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, wyłożyć ubite 4 białka z 1 szklanką cukru, zetrzeć białą część ciasta. 
Piec w 180`C ok. 45 minut.




2 komentarze:

  1. pyszny, domowy pleśniak, tyle że odrobinkę inaczej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokładnie tak jak piszę "to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców".
      Pozdrawiam

      Usuń