czwartek, 13 grudnia 2012

Wspaniałe LEBKUCHEN

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki wypiekane na święta. Moje wyszły miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Są niezwykle aromatyczne. Z porcji wychodzi około 20 sztuk pierniczków - proponuję podwoić przepis bo sama muszę upiec drugą partię. 
Przepis żywcem ściągnięty od Dorotki z Moje wypieki




SKŁADNIKI:


  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów 
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki  cytrynowej


WYKONANIE:
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki!!!). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia.

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 20 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką.

Piec w temperaturze 180`C przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). 

Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:


  • 1 szklankia cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam te pierniczki, choć dotąd miałam do czynienia tylko z ich kupną wersją...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upieczenia własnych bo warto :)

      Usuń
  2. Uwielbiam je i zmieniam troszkę sposób przygotowania, bo środek nadziewam marcepanem :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, moja mama wielbicielka marcepanu na pewno by się ucieszyła. W kolejnej partii postanowiłam dodać trochę orzechów.
      Również pozdrawiam

      Usuń