piątek, 14 grudnia 2012

Pierniczki ALPEJSKIE


Tylko dlaczego nazywają je alpejskimi?????? 
Wspaniałe pierniczki które zaraz po upieczeniu są mięciutkie. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze pierniczki z serii "tych nadzianych" ponieważ rozpływają się w ustach. 



SKŁADNIKI (na 30 sztuk):

  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka kakao

ponadto:

  • powidła lub marmolada
WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki zagnieść. Odstawić na parę godzin.
  2. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować.
  3. Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nakładać małą łyżeczką powidła. (Ja układam je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty.)
  4. Przykryć całość 2 płatem cista.
  5. Ciasto docisnąć aby dobrze się zlepiło.
  6. Wycinać kwiatki lub inne kształty.
  7. Piec na blasze wysmarowanej tłuszczem w 170`C przez około 15 minut.
    Wystudzone pierniczki posmarowałam na podstawie czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz