Dziś wpis czerwony - świąteczny :) Kostka piernikowa to puszyste ciasto przekładane powidłem,skąpane w mlecznej czekoladzie. Przepis polecam na święta ponieważ nie zawsze jest czas i możliwości aby upiec wszystkie pyszności w dzień Wigilii - ten piernik możemy upiec dużo wcześniej ponieważ niezwykle długo zachowuje świeżość (im dojrzalszy tym jest lepszy).
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki mleka
- 50 dkg miodu
- 2 przyprawy
- 5 dkg sody (rozpuścić)
- Powidła do przełożenia
- Czekolada do polania
WYKONANIE:
Miód podgrzać z cukrem i masłem – przestudzić. Dodać mąkę, jajka, mleko, sodę, przyprawy. Upiec na wyłożonej pergaminem blaszce sernikowej. Dobrze wystudzić lub odstawić na noc. Przekroić w powidłami i obficie przełożyć powidłami. Polać mleczną czekoladą i udekorować
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBędę piekła!
OdpowiedzUsuń