środa, 26 grudnia 2012

Świąteczny piernik "kostka"

Dziś wpis czerwony - świąteczny :) Kostka piernikowa to puszyste ciasto przekładane powidłem,skąpane w mlecznej czekoladzie. Przepis polecam na święta ponieważ nie zawsze jest czas i możliwości aby upiec wszystkie pyszności  w dzień Wigilii - ten piernik możemy upiec dużo wcześniej ponieważ niezwykle długo zachowuje świeżość (im dojrzalszy tym jest lepszy).


SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 dkg miodu
  • 2 przyprawy
  • 5 dkg sody (rozpuścić)
  • Powidła do przełożenia
  • Czekolada do polania

WYKONANIE:
Miód podgrzać z cukrem i masłem – przestudzić. Dodać mąkę, jajka, mleko, sodę, przyprawy. Upiec na wyłożonej pergaminem blaszce sernikowej. Dobrze wystudzić lub odstawić na noc. Przekroić w powidłami i obficie przełożyć powidłami. Polać mleczną czekoladą i udekorować





2 komentarze: