poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto z masą alkoholowo-kokosową

Połączenie kakao i kokosu jest wyśmienite. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, a w masie kokosowej jest wyczuwalny smak alkoholu i kaszy.




1. Upiec kakaowy biszkopt. Przeciąć go na dwie części.
2. 200g kokosu + 3/4 szklanki wódki - zamoczyć na 10 godzin.
3. Następujące składniki gotować razem przez 10 minut:
  • ½ litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek (kopiastych) kaszy manny
4. Masę ostudzić. 
5. Utrzeć 1 kostkę masła po czym dodawać powoli masę grysikową dalej ucierając, dodawać kokos.
6. 3/4 masy wyłożyć na połowę ciemnego biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Udekorować pozostałą masą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz