sobota, 21 marca 2015

Ciasteczka cappuccino

Kruche ciasteczka rozpływające się w ustach, do tego są szybkie w przygotowaniu.
Świetny przepis został znaleziony w KropkaTV. 


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cappuccino (najlepiej śmietankowego)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Na stolnicę wysypujemy składniki suche plus 2 łyżki słonecznika i je mieszamy, wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę. Ciasto wyrabiamy dokładnie. Formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki, i rolujemy na kształt wałka. Formujemy ciasteczka w kształcie ślimaczków, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut.

1 komentarz: