środa, 11 grudnia 2013

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa "kubeczkowa". Kubeczkiem po jogurcie odmierza się składniki ciasta. Babka jest pyszna, mięciutka, lekka, to dzięki jogurtowi ciasto zachowuje dłużej świeżość i nie jest suche.


SKŁADNIKI:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 1/2 kubeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek oleju
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:
  1. Kubek po jogurcie służy jako miarka.
  2. Mąki wsypać do miski, dodać 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukry i wymieszać.
  3. Do sypkich składników dodać jogurt, olej i wbić 3 jajka. Całość zmiksować.
  4. Ciasto wylać to blaszki "keksówki" i piec do suchego patyka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz