Babka jogurtowa "kubeczkowa". Kubeczkiem po jogurcie odmierza się składniki ciasta. Babka jest pyszna, mięciutka, lekka, to dzięki jogurtowi ciasto zachowuje dłużej świeżość i nie jest suche.
SKŁADNIKI:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
- 3 kubeczki mąki
- 2 1/2 kubeczka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek oleju
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE:
- Kubek po jogurcie służy jako miarka.
- Mąki wsypać do miski, dodać 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukry i wymieszać.
- Do sypkich składników dodać jogurt, olej i wbić 3 jajka. Całość zmiksować.
- Ciasto wylać to blaszki "keksówki" i piec do suchego patyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz