poniedziałek, 16 grudnia 2013

Anielski sernik

Dlaczego anielski? Może dlatego, że biały? Może dlatego, że delikatny niczym muśnięcie skrzydłem aniołka? Tak czy owak jest idealny na świąteczne biesiadowanie ponieważ można go wykonać wcześniej. Pełną gamę smaków oddaje po 2, 3 dniach po upieczeniu!


SKŁADNIKI:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na masę serową:


  • 1 kg sera twarogowego ‘’z wiaderka’’ lub półtłustego twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 białka – ubite na pianę

Na kokosową posypkę:

  • 3 białka
  • 200 g kokosu
  • 100 g cukru


WYKONANIE:


  1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki, Schłodzone ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę sernikową.  Zapiekamy około 20 minut w 180` C.
  2. Żółtka na masę serową ucieramy z cukrami po czym dodajemy ser, olej, mleko, sypkie budynie a na końcu ubita pianę z białek –lekko wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto. Piec na złoty kolor.
  3. Białka na posypkę kokosową ubić z cukrem i dodać na końcu kokos. Wyłożyć na podpieczoną masę serową i upiec całość na złoto.

6 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda, szczególnie posypka kokosowa

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ma Pani sprawdzony przepis na bezy? bo nie wiem co zrobić z białkami a wyrzucić szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie:)
      Proporcje 6 białek na 30 dkg cukru.

      RADY:
      - białka muszą być zimne
      - gdy białka ubijemy na sztywno dodajemy powoli partiami cukier po łyżeczce
      - piec na papierze (pergamin)
      - suszyć w piekarniku nagrzanym do 150`C (grzałka góra+dół) na uchylonych lekko drzwiach
      - na suszenie musimy przeznaczyć co najmniej 1,5 godziny

      P.S. Można dodać 1 łyżeczkę octu do masy by beza była bardziej puszysta - ale nie polecam!

      Usuń
    2. Dziękuje za przepis:) Wlaśnie robie sernik. Zamiast wyklejać blache ciastem ,połozyłam je na jednym kawałku pergaminu i drugim przykryłam wtedy do wałka nie przykleja mi sie ciasto.

      Usuń
    3. To bardzo dobry patent - polecam.

      Usuń