sobota, 8 września 2012

Szarlotka z budyniem

Bo prostota jest w cenie... Banalny jabłecznik a niebanalny smak. Kusił mnie od dawna, co blog co gazeta - był wszędzie. Postanowiłam wypróbować I NIE ŻAŁUJĘ !!! Wg mnie najlepszy jaki jadłam do tej pory.  Można go przygotować wcześniej bo najlepszy jest 2-3 dnia tylko ciężko go utrzymać w domu pełnym łasuchów ;)


SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
  • 3 paczki budyniu
  • 1 litr mleka
  • jabłka (ilość wg uznania)
  • cukier waniliowy
WYKONANIE:
Mąkę, cukry, proszek, margarynę i śmietanę zagnieść. Podzielić na 2 części. 
Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ciasto: tartymi jabłkami, następnie ciepłym budyniem ( ugotować 3 opakowania budyniu na litrze mleka z 3 łyżkami masła) i drugą częścią ciasta.
Piec około godziny w 180`C - do suchego patyka. Posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz