niedziela, 23 października 2016

Ciasteczka z M&M

Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka. Są ekspresowe i proste w przygotowaniu, więc zaledwie chwila pracy i można się cieszyć ich smakiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce długo zachowują świeżość.


SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukierków m&m
WYKONANIE:
Wymieszać mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko, a potem stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wmieszać połowę cukierków. 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 5 minut do zamrażarki. 
Z ciasta formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na niej po kilka kolorowych cukierków. 
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.


1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń