wtorek, 29 marca 2016

Ciasteczka cytrynowe

Ciasto z tego przepisu idealnie nadaje się do wszystkich ciastek wykrawanych foremkami.

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła 
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli


WYKONANIE:
Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko, sok oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, wykrawamy dowolny kształt ciastek. Jeśli będziemy używać stempelków, wycinamy okrągłe ciastka, średnicą dopasowane do stempelków, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odciskamy na każdym stempelek.  Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 st.


2 komentarze:

  1. Ale masz urocze foremki :)
    Ciasteczka z pewnością były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakieś blade te ciasteczka,ale zapisuję przepis .

    OdpowiedzUsuń