poniedziałek, 23 listopada 2015

Nutella ze śliwek

Śliwki węgierki, orzechy, kakao - same dobroci dla naszego organizmu, zwłaszcza jesienią.  

Przepis pochodzi z blogu dziurawykociolladypoison.
SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg śliwek bez pestek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g kakao
  • 250 g orzechów włoskich
WYKONANIE:

Śliwki wkładamy do garnka o grubym dnie. Rozdrabniamy je blenderem i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Smażymy je na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 2 godziny i 15 minut. Wsypujemy kakao i miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy. Smażymy jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając. Gorącą nutellę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy dokładnie i ustawiamy do góry nogami, na pokrywkach. Pozostawiamy tak do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz