Śliwki węgierki, orzechy, kakao - same dobroci dla naszego organizmu, zwłaszcza jesienią.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg śliwek bez pestek
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g kakao
- 250 g orzechów włoskich
WYKONANIE:
Śliwki wkładamy do garnka o grubym dnie. Rozdrabniamy je blenderem i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Smażymy je na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 2 godziny i 15 minut. Wsypujemy kakao i miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy. Smażymy jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając. Gorącą nutellę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy dokładnie i ustawiamy do góry nogami, na pokrywkach. Pozostawiamy tak do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz