wtorek, 23 grudnia 2014

Makowe gwizadki

Kruche ciasteczka gwiazdeczki z dodatkiem maku. Świetnie sprawdzą się również w roli dekoracji na wigilijnym stole. Ostrzegam! Bardzo, bardzo szybko znikają :)

Przepis: Moje Wypieki.




SKŁADNIKI:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią 
  • 2 łyżki maku (suchego)

WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. 
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. 
  3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.



2 komentarze: