piątek, 20 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowe

Świetne ciasteczka które udostępniam dzięki siostrze która je upiekła. Są kruche a zarazem delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Wyglądają wyjątkowo apetycznie. Polecam nie tylko "od święta".  



SKŁADNIKI:
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g kaszy manny
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki 
  • płatki migdałowe 
  • cukier puder
WYKONANIE:
  1. Mąkę, kaszę, cukier i migdały łączymy. 
  2. Do suchych składników dodajemy jajko wymieszane z wódką i masło. 
  3. Zagniatamy ciasto które owijamy folią i wstawiamy je na ok 30 minut do lodówki. 
  4. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kulki odrobinę spłaszczamy łyżką i posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 15-20 minut. 
  6. Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: