Jesień w pełni... Dorodne owoce sadu kuszą do przygotowywania smakowitości.
Niby takie proste i zwyczajne ciasto, a dodatek gruszek sprawia, że nabiera ono nutki szlachetności w smaku.
Przepis pochodzi z gazety SMAKI ŻYCIA 9/2013.
Post z dedykacją dla J.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 gruszek
- polewa/czekolada
WYKONANIE:
- Masło, cukry i kakao - roztopić w garnku. Dodać olej i wodę, całość wymieszać i wystudzić.
- Do masy dodać: po 1 żółtku, mąkę, proszek i pianę z białek (cały czas mieszając).
- Gruszki pociąć na grube plastry. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem i wyłożyć na nie gruszki. Piec w 180`C około 50 minut.
- Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Świetne połączenie ;) Klasyka :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja osobiście nie polewam murzynka. Zaczerpnę jednak pomysł z Twojego bloga i spróbuję go wykonać Twoim sposobem :) Może wyjdzie mi tak dobrze, jak Tobie ;)
OdpowiedzUsuń