poniedziałek, 23 września 2013

Murzynek z gruszkami

Jesień w pełni... Dorodne owoce sadu kuszą do przygotowywania smakowitości. 
Niby takie proste i zwyczajne ciasto, a dodatek gruszek sprawia, że nabiera ono nutki szlachetności w smaku.
Przepis pochodzi z gazety SMAKI ŻYCIA 9/2013.

Post z dedykacją dla J.



SKŁADNIKI:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 gruszek
  • polewa/czekolada



WYKONANIE:
  1. Masło, cukry i kakao - roztopić w garnku. Dodać olej i wodę, całość wymieszać i wystudzić.
  2. Do masy dodać: po 1 żółtku, mąkę, proszek i pianę z białek (cały czas mieszając).
  3. Gruszki pociąć na grube plastry. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem i wyłożyć na nie gruszki. Piec w 180`C około 50 minut.
  4. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.


3 komentarze:

  1. Świetne połączenie ;) Klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście nie polewam murzynka. Zaczerpnę jednak pomysł z Twojego bloga i spróbuję go wykonać Twoim sposobem :) Może wyjdzie mi tak dobrze, jak Tobie ;)

    OdpowiedzUsuń