poniedziałek, 24 czerwca 2013

MILKA ?

Przepis wyszperałam na blogu olainthekitchen, tak samo jak autorka zastanawiam się dlaczego ciasto nazywa się milka ;) Tak czy inaczej najważniejsze, że jest zimne i rozpływające się w ustach! Naprawdę polecam na letnie przyjęcia - może zastąpić lody.



SKŁADNIKI:

2 ciemne cieńkie biszkopty upieczone z 3 jaj - z ulubionego przepisu

Krem:

  • 0,90 litra mleka 
  • 110 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • 250 g masła w temp. pokojowej


Sos:

  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 120 g masła 



WYKONANIE:
cytuję za autorką:

Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.

Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!

SKŁADANIE:
  • biszkopt 
  • 1/2 masy mlecznej 
  • 1/2 sosu czekoladowego
  • biszkopt
  • masa mleczna 
  • sos
  • posypujemy słodkim kakaem 
Ciasto przechowujemy w lodówce.


5 komentarzy: