niedziela, 2 czerwca 2013

Marchewkowe rogaliki

Kiedyś dawno dawno temu zapisałam pewien przepis na rogaliki z marchewką. Zapisałam i zapomniałam - sprawa oczywista ;) Przeglądając Wasze blogi znów na nie wpadłam na blogu Baby-w-kuchni więc postanowiłam karteczkę odszukać i czym prędzej je upiec.Wyszły perfekcyjne w smaku, w wyglądzie już troszkę mniej... 
Mimo znikomej zawartości cukru w cieście rogaliki są bardzo słodkie i chrupiące a to wszystko za sprawą magicznej marchewki. 
No i jeszcze ten obłędny kolor - gwarantuję Wam, że zrobią furorę w domu bo naprawdę ciężko się od nich oderwać.




SKŁADNIKI:
  • 200 g startej marchewki (na małych oczkach)
  • 200 g masła (uważam że 180 g będzie idealnie bo ja musiałam dołożyć garść mąki)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • powidła/marmolada/dżem


WYKONANIE:
Marchewkę, mąkę, miękkie masło i cukier puder - zagniatamy. Ciasto wkładamy na 20 minut do zamrażarki w celu schłodzenia. Rozwałkowujemy ciasto na kształt koła i kroimy je na trójkąty na których szczycie rozsmarowujemy dżem i zwijamy je od podstawy, formując rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 15-20 minut w 160`C z termoobiegiem



2 komentarze: