Październik zawsze płynie pod znakiem dyni ;)
Dziś wspaniale pachnąca zarówno podczas pieczenia jaki i przy chrupaniu babka z dżemem z dyni i cynamonem. Wypiek jest prosty i ekspresowy w wykonaniu, a przepis znalazłam kiedyś w sieci, zapisałam na karteczce którą niedawno znalazłam - to był odpowiedni dla niej moment ;)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 słoiczek dżemu z dyni
- 2 łyżeczki proszku
- 3,/4 szklanki cukru (kolejnym razem dam pełną szklankę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 ml oleju
- 150 ml maślanki
- 2 jajka
Wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem, wylać masę do keksówki wyłożonej pergaminem i piec około 50 minut w 180`C z termoobiegiem (do suchego patyczka). Można babkę udekorować, a nie zdążyłam ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz