Przepis zaczerpnięty z bloga Doprawione fantazją. Tort przygotowałam w prezencie na 36 urodziny mojej sisterki Jusi. Wyszedł rewelacyjnie :) Połączenie kokosu i kawy nie zawiodło.
Korzystając z okazji pragnę podziękować wszystkim którzy oddali na mnie głos w konkursie BLOG ROKU 2013.
SKŁADNIKI:
Biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki wody
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kawy cappuccino
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
3 białka
1/5 szklanki cukru
75 gram wiórek kokosowych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ze słodkiej śmietanki:
400 g śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżeczki żelatyny
+ rozpuszczona kawa z alkoholem - do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
- BISZKOPT KAWOWY. Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
- BISZKOPT KOKOSOWY. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.
- KREM. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder,likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę.
- Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
PRZEŁOŻENIE
Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem.
Pysznie i ślicznie wygląda ten tort. Jubilatka pewnie była zachwycona. Świetny pomysł z tą "ukrytą" liczbą lat :) Przydałby mi się teraz kawałek do kawy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńImponujący!!!
OdpowiedzUsuńTeż byśmy takiego poprosiły, bo nawet nam opis pasuje 2x18 ;D;D
Serdeczności !!!
Tapenda