Dziś szybka, można powiedzieć błyskawiczna babka: aromatyczna, wilgotna o mocno cytrynowa. Jest puszysta i zdecydowanie jedna z lepszych jakie jadłam.
Inspiracja: Nina w kuchni
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 5 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąć co najmniej godzinę, dwie przed pieczeniem.
- W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać.
- Dodać lekko roztrzepane jajka i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników.
- Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Można polać lukrem.
I takie wypieki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńProstota ponad wszystko :D
UsuńSuper babka!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpozdrawiam
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki :)
:)
Usuń