wtorek, 16 października 2012

DZIEŃ CHLEBA: Chleb żytni

Sprawdzony i wielokrotnie przetestowany przepis na prawdziwy, zbity, sycący żytni chleb.



Wieczorem wymieszać:

  • 3 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720

Rano dodajemy:


  • 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (można pominąć jeśli zakwas jest już silny)
  • 200 ml wody w temp pokojowej

Wszystkie składniki łączymy, mieszając - nie za długo. Przekładamy ciasto do keksówki ok 30 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania (zajmie to 2-6 godzin). Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 230`C. Po 30 minutach zmniejszamy do 210`C i pieczemy jeszcze ok 20 minut.


World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz